Blog 9 – #Diahacks – Sport

Het is even geleden sinds de laatste blog, maar er staat nu weer een gloednieuwe online: deel 2 van #diahacks welke over sport en intensief gerelateerde activiteiten gaat. Ben jij een sporter? Heb je de drive om goed te kunnen presteren tijdens het sporten en wil je achteraf terug kunnen kijken op een goed behaald resultaat…

Tsja, dat willen we allemaal, maar met het hebben van diabetes, kunnen je prestaties en energie-level beïnvloedt worden: vooraf, tijdens en na het sporten of het doen van een intensieve activiteit. Hoe ik vervelende situaties met betrekking tot mijn glucosewaardes probeer te vermijden en hoe ik ermee omgaat, lees je in deze blog!

Vooraf

Het is je vast bekend dat wanneer je gaat sporten, je ongeveer een bloedsuikerwaarde van tussen de 8 á 12 moet hebben, althans, zo is het mij altijd bijgebracht. Lager wil je niet zitten als je gaat sporten, anders is de kans van het ontstaan van een hypo tijdens het sporten vrij groot.

Waar let ik op als ik ga sporten en waar bereid ik mijzelf op voor?

 • Minder bolussen voor tussendoortje of maaltijd voorafgaand het sporten, ongeveer 3/4 van het advies
 • Het checken van mijn bloedsuiker
 • Controleren hoeveel actieve insuline er zich in mijn lichaam bevindt – iets eten of drinken is dan wellicht noodzakelijk
 • Afkoppelen van mijn insulinepomp

Op basis van de hoogte van mijn bloedsuiker en de hoeveelheid actieve insuline, bepaal ik of het überhaupt wel verstandig is om te gaan sporten of dat ik nog even iets eet of drink.

Hyper voor het sporten

Bij een ‘langdurige’ te hoge bloedsuiker, ga ik niet sporten. Waarom niet? door de vele glucose, raakt je lichaam ongevoelig voor insuline, wat het volgende betekent en als gevolg kan hebben: glucose heeft een energiefunctie en insuline heeft onder andere een transportfunctie. Glucose wordt naar je lichaamscellen vervoerd om die van energie te kunnen voorzien, maar in dit geval lukt dat niet want je lichaam is ongevoelig voor insuline. Als je gaat sporten, dan span je je spieren aan en verbrandt je energie waardoor het lichaam en je spiercellen behoefte hebben aan nieuwe energie dat in die glucose zit én daar komt het: die glucose zal haar weg niet kunnen vinden, omdat de insuline haar werking niet kan doen… dit heeft als gevolg dat je jezelf erg suf en uitgeput zal gaan voelen tijdens het sporten en zal je dus beter thuis kunnen blijven.

Ik zei bewust een ‘langdurige’ hoge bloedsuiker, want is er sprake van een hyper, waarvan ik merk dat die alweer aan het dalen is, dan zal ik wel gaan sporten. Ik ben mijzelf er dan wel van bewust dat er zich veel actieve insuline in mijn lichaam bevindt en de kans op een snel dalende waarde aanwezig kan zijn.

Hypo voor het sporten

Een hypo, tsja, dan wacht ik meestal even en neem ik snelle suikers, zoals druivensuiker of snelwerkende energydrinks. Je bent in zo’n situatie snel geneigd teveel te nemen. Ik neem in zo’n geval een snelle koolhydraat en een wat minder snelwerkende koolhydraat, zodat de kans van het krijgen van wéér een hypo tijdens het sporten, verkleind wordt.

Voor beide soorten koolhydraten bolus ik niet. Wat kan je onder een minder snel werkende koolhydraat verstaan?

 • een boterham met beleg naar voorkeur
 • een cracker met beleg naar voorkeur
 • een muesli/notenreep, de meeste bevatten veel suiker, maar er zijn ook varianten waarin meer vezels en koolhydraten zijn verwerkt. Het opslingereffect van dubbele, snelwerkende suikers, voorkom ik dan

 

Tijdens

Eigenlijk check ik tijdens het sporten mijn bloedsuikerwaardes niet. Het gaat vrijwel nooit fout tijdens het sporten en zo wel, dan had ik dat al kunnen voorspellen aan de hand van mij bloedsuikerwaarde, actieve insuline en hetgeen ik had gegeten voorafgaand het sporten.

Merk ik tijdens het sporten op dat ik sloom wordt en dus eigenlijk al weet dat ik naar een hypo neig, dan stop ik gewoon. Het nemen van druivensuiker of andere energietabletten zorgen even voor een boost, maar de energie die ik voorafgaand de hypo had is weg, waardoor ik meestal besluit om te stoppen.

Pauze nemen of stoppen…

Sporten is voor mij fitnessen, waardoor het eigenlijk ‘trainen’ heet en geen ‘sporten’. Waar het op neerkomt, is dat ik op elk gewenst moment kan stoppen, maar beoefen jij een sport als bijvoorbeeld voetbal, dan gaat dat nogal lastig en is het vervelend om je team te laten vallen tijdens de wedstrijd en punten mis te lopen, terwijl je hier zo naar had uitgekeken… Ik kan enigszins bedenken hoe je jezelf op dat moment voelt, maar niet voor je beslissen of je moet stoppen of door moet gaan na het nemen van wat energydrink of druivensuiker/energietabletten. Hoe ga jij met zo’n situatie om?

Achteraf

De tijd na het sporten blijf ik het lastigst vinden, met betrekking tot het in de gaten houden van mijn bloedsuikerwaardes, wat ik eet of drink en hoeveel insuline ik daarvoor moet toedienen.

Insulinegevoeligheid is daar de oorzaak van: de situatie die na het sporten of na het doen van een intensieve activiteit ontstaat, waarbij je energievoorraad (glycogeen) laag is en je directe energie (glucose) op is. Je lichaam wil dan met de minst mogelijk moeite nieuwe energie/glucose naar je lichaamscellen aanvoeren. Het te grote aanbod wordt dan weer omgezet tot glycogeen en opgeslagen in je lever en spiercellen.

‘Weinig moeite’ vertaald zich naar minder insuline. Er zal minder insuline gebruikt hoeven worden om bepaalde hoeveelheden glucose aan te voeren, omdat de nood zo hoog is. Die insuline gevoeligheid ontstaat bij mij ongeveer 1.5 á 2 uur het na het sporten en kan dan nog zeker wel 6 uur duren.

We hebben meestal de gedachte dat als we klaar zijn met sporten, direct minder moeten bolussen voor een maaltijd of koek die we dan eten. Als ik dat doe, dan neig ik al weer snel naar een hyper. Ik gaf net aan dat die insuline gevoeligheid ongeveer 1.5 á 2 uur na het sporten ontstaat, maar dit verschilt, net zoals de tijdsduur: dat zijn nu net van die situaties die je niet altijd nauwkeurig kan inschatten, dus dat blijft soms lastig.

Handelingen naar eigen ervaring

Deze blog is toegewijd aan de type 1 diabetes hacks, wat inhoudt dat je je diabetes soms kan manipuleren, je moet het soms slim spelen. De opsomming die ik hieronder weergeef, (let op: uit eigen ervaring, dus geen advies!) zijn handelingen die ik verricht om diabetes van minimale invloed te doen laten zijn op het sporten/trainen. Spreekt iets je aan, bespreek dit dan altijd eerst met je diabetesverpleegkundige, voordat je iets overneemt!

 • Zoals genoemd: checken van bloedsuikerwaarde en actieve insuline voorafgaand het sporten; op basis daarvan besluiten om te gaan, ja of nee!
 • Minder bolussen voor maaltijden tussendoortjes, ongeveer 3/4 van het advies, voor het sporten
 • Niet te snel geneigd zijn om direct na het sporten met tijdelijke, halve basalen te werken en minder te bolussen
 • Bewust zijn van het feit dat insuline gevoeligheid soms tot wel 6 á 8 uur kan duren. In dat tijdsbestek werken met tijdelijke, aangepaste basalen OF minder bolussen voor maaltijden/tussendoortjes.
 • Naarmate je vaker gaat sporten, des te lager je basale patronen van insuline zullen worden. Ik, bijvoorbeeld, heb behoefte aan de helft minder aan insuline ten opzichte van een minder actieve diabetespatiënt. Bespreek dit soort zaken altijd met je diabetesverpleegkundige.
 • Gezonde spanning voor een belangrijke wedstrijd is heel normaal, dit beïnvloedt alleen wel je bloedsuikerwaardes, wees jezelf daarvan bewust en check je bloedsuikerwaardes des noods wat vaker.

Dit was deel 2 van #Diahacks waarin ik persoonlijke ervaringen deelde op het gebied van sport in combinatie met het hebben van diabetes. Zag jij bekende onderwerpen voor jezelf voorbij komen of vindt je het delen van persoonlijke ervaringen interessant en zou jij het zelf ook wel willen doen? laat dat dan weten!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: