Blog 8 – #Diahacks – Voeding

Langzame koolhydraten, voeding dat veel vetten bevat, snelle suikers… Hoe ga je als type 1 diabeet er mee om? In deze blog vertel ik je eerst hoe ik voor de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) bolus. Vervolgens licht ik toe hoe ik voor de bijzondere gevallen bolus…

Ik wilde in principe alles kunnen blijven eten, dus daarom begon ik af en toe te experimenteren met het eten van verschillende soorten voeding met onder andere de kenmerken die in de alinea hierboven staan weergegeven. Om je bloedsuiker goed te kunnen blijven reguleren, moet je jezelf bewust zijn van het moment, het tijdsbestek en de hoeveelheid insuline die je toe gaat dienen!

Ontbijt – Pre bolus

Het ontbijt sla ik nooit over, maar is mijn geval wel een ‘licht’ ontbijt en valt dus niet zo zwaar op de maag: Brinta. 350 milliliter gekookte melk, gecombineerd met 6 eetlepels Brinta resulteert in 50 gram koolhydraten.

Deze voedingsstoffen worden vrij snel door het lichaam verteerd en omgezet tot glucose. Bijna elk mens (wel of geen diabeet) is ’s ochtends insulinegevoelig, omdat je glycogeen (energievoorraad) gedurende een gemiddelde slaap van 8 uur vrij laag is, aangezien je ’s nachts niks eet en de voorraad wordt opgemaakt om je celmembranen van energie te voorzien.

Bij sommige type 1 patiënten kan daardoor de regulering van insuline in de ochtend nog wel eens lastig zijn.  Ik pak het als volgt aan: als ik ’s ochtends om 07:00 uur wakker wordt met een BG van 8.0, dan dien ik direct de geadviseerde hoeveelheid insuline voor het ontbijt + de correctie toe. 20 minuten later zit ik dan aan mijn ontbijt. Dien ik de insuline pas toe op het moment dat ik ga eten, dan heeft mijn BG een half uur later al een flinke piek.

Lunch – spreiding van bolus

’s Middags eet ik meestal brood, wat de meeste van jullie waarschijnlijk ook doen. Dat brood bevat ongeveer 70 gram koolhydraten. Brood verteerd langzamer dan mijn ontbijt, daarom dien ik de geadviseerde hoeveelheid insuline pas toe op het moment dat ik ga eten. Maar, meestal spreid ik de geadviseerde hoeveelheid uit over 2 ‘toedieningsmomenten’ om het zo maar even te noemen. Een directe bolus, zorgt al snel voor een lagere waarde of zelfs een hypo.

Ik pak het als volgt aan: stel, het advies (op basis van 70 gram koolhydraten) is 8 insulinehoeveelheden. 2/3 van dat advies dien ik ter plekke toe, de resterende 1/3 dien ik pas een half uur later toe en soms nog wel later, afhankelijk van hoe hoog mijn BG op dat moment is.

Avondeten – Directe bolus

Het avondeten bevat de meeste koolhydraten ten opzichte van mijn ontbijt en middageten. Ik zit al snel aan de 75 á 85 gram koolhydraten. Over het algemeen bestaat mijn avondeten uit 3 á 4 aardappelen, groente (bevat haast geen koolhydraten) en een stuk vlees (bevat ook haast geen koolhydraten). De meeste koolhydraten zijn dus afkomstig van de aardappelen en die verteren vrij langzaam.

Maar, vergeet het toetje niet! Meestal is dat kwark wat wel een aantal suikers bevat en dus snel wordt verteerd.

Hoe pak ik het aan: stel, het advies is 9 á 10 eenheden insuline. Die dien ik dan direct toe op het moment dat ik ga eten, dus niet 20 minuten eerder als bij het ontbijt. De piek na het avondeten valt bij mij gelukkig wel mee!

#Diahacks

Zoals ik in de inleiding aangaf, wil ik gewoon kunnen blijven eten en drinken wat ik wil. Dit vereist soms wel een andere behandeling van je insulinetoediening. Hoe ik hiermee omga, licht ik hieronder toe!

1. P-maaltijden

Hier ben je wel bekend mee hè: pizza, patat, pasta, pannenkoeken, allemaal langzaam verteerbare koolhydraten. Beide, een hypo/hyper, zal je wel eens mee hebben gemaakt en dat kwam enerzijds doordat je direct het geadviseerde advies aan inuline toediende of anderzijds doordat je te weinig insuline toediende verspreid over een langer tijdstip.

Ik ben eerlijk, het blijft alijd een beetje schatten hoe je dit moet aanpakken. Een pizza, patat of een goede pasta gaat er bij mij wel in. Meestal bevat één van die maaltijden zoveel koolhydraten, dat het insuline advies vaak rond de 10 á 12 eenheden ligt.

Spreiden van insulinetoediening

De dual square wave is een functie op de insuline pomp die de geadviseerde insuline hoeveelheid toedient, verspreid over een tijdsbestek van bijvoorbeeld 4 uur, zodat in principe de insuline op een meer geleidelijke manier de glucose door het lichaam kan vervoeren, aangezien die glucose ook in een geleidelijke manier uit de verteerde koolhydraten voortkomt.

Misschien werkt de dual square wave perfect voor jou of misschien kende je het nog helemaal niet. Voor mij werkt het in ieder geval niet, zo zie je maar weer dat elke diabetes patiënt verschilt en verschillende voorkeuren heeft. Ik heb het een aantal keer de kans gegeven, maar het werkte gewoon niet. Tot op de dag van vandaag dien ik dus handmatig, met manuele bolussen, mijn insuline toe als ik één van die P-maaltijden eet.

Mijn manier

Ik pak het als volgt aan: stel het advies is 10 á 12 insuline hoeveelheden. 1/3 dien ik dan direct toe. De resterende hoeveelheden dien ik dan later toe, ook verspreid over een periode van ongeveer 4 uur. Ik wil niet zeggen dat ik precies ieder uur een hoeveelheid toedien, maar wel in die richting. Wil ik het heel zeker weten, dan check ik af en toe mijn bloedsuiker om op basis daarvan een correctie toe te dienen. Op deze wijze voorkom ik hypo’s en ook vaak hypers!

2. Uit eten

stanford-smith-369293Dit is misschien wel de lastisgste situatie waarin je je als diabetespatiënt kan bevinden, want je eet simpelweg van alles en weet soms gewoon niet wat het allemaal bevat. Heel begrijpelijk, ik ben hier ook vaak de mist mee ingegaan, maar ik heb toch een manier gevonden hoe ik het beter in controle kan houden!

Mijn manier

De etensduur

Afgezien dat je soms niet helemaal weet wat je eet, kan je wel inschatten welke maaltijden vet zijn en/of veel koolhydraten bevatten. Het gevaar bestaat dat als je precies weet wat je gaat eten en enizgsins hebt kunnen inschatten welke kenmerken als vetten/koolhydraten het bevat, je geneigd bent dit direct toe te dienen… Ik ben daar vaak tegenaan gelopen. Maar, besef eens: als je uit eten gaat zit je langer aan tafel, dan wanneer je thuis aan je keukentafel zit. Er zit veel meer tijd tussen de maaltijden die je eet dan je normaal gesproken gewend bent. Bolus in fases, wat ik bij andere kopjes ook al toelichtte, dan kan je vervelende hypo’s doen voorkomen. En ja, hier moet je een beetje mee experimenteren…

De combinatie

Je gaat uit eten, dus dan wil je lekker eten, begrijpelijk, maar wil je het jezelf echt lastig maken, dan moet je een combinatie van koolhydraten, vetten en suikers eens uitproberen. Nou ja, uitproberen… je zit al snel genoeg aan een driegangen menu dat dit bevat: stokbrood vooraf, daarna spareribs, schnitzel of een ander stuk vlees (kip bevat weinig vet daarentegen) en als afsluiter 3 bollen ijs…

Heerlijk, maar de combinatie vormt echt een probleem voor je BG ook al spreid je je bolussen. Met name dat ijs op het laatst, lees maar…

 

3. Verschillende soorten ijs

Heerlijk, ijs kan ik soms niet vanaf blijven en ik sla het al helemaal niet over als ik uit eten ga! Maar, dit lekkers vind ik zelf heel lastig te reguleren. Zeker ook omdat de ijssoorten nogal van elkaar verschillen (ik heb het in dit geval wel over roomijs, waterijs valt makkelijker te reguleren).

yannis-papanastasopoulos-355968

Goed, die verschillen in roomijs: over het algemeen is het bekend dat roomijs veel vetten bevatten én laat dat nu juist het probleem zijn bij je insulinetoediening. Vetten worden heel langzaam verteerd, aangezien het zich in de maag ophoopt en daar nog niet wordt verteerd in tegenstelling tot koolhydraten en eiwitten.

Roomijs bevat ook veel suikers, hoe moet je daar dan voor bolussen als het toch langzaam verteerd wordt?

Mijn manier

Je ziet hem misschien al aankomen: ja, voor roomijs bolus ik ook niet direct de geadviseerde hoeveelheid insuline. Als ik ijs eet, bolus ik eigenlijk niks direct, ik doe dat pas 20 minuten later, heel geleidelijk nog, want na die 20 minuten is het echt nog niet omgezet in glucose. Het blijft verbazingwekkend hoe lang het duurt tot die roomijs is verteerd. Om even een voorbeeld te schetsen, ik pak het als volgt aan.

Stel, het advies is 6 eenheden insuline, rond een uur of 8 ’s avonds: 20 minuten later bolus ik de helft van dat advies. Meestal ben ik 40 minuten later dan alweer thuis en check ik even mijn bloedsuiker welke dan meestal tussen de 6 – 12 is. Gedurende de rest van de avond geef ik dan nog een keer een insulinehoeveelheid van 3 + een eventuele correctie om een snelle stijging te kunnen voorkomen.

Een verhoging van je basale patronen (tijdelijk basaal)

Maar dan, je wilt gaan slapen rond een uur of 11 of half 12 en hoe pak je het dan aan? ’s nachts gaat er namelijk nog een hoop verteerd worden. Heb ik het idee dat ik echt nog flink kan gaan stijgen ’s nachts, dan stel ik een tijdelijk basaal in voor een periode van 2 uur op een percentage, liggend tussen de 150 en 200%. Ga dit niet klakkeloos overnemen, maar ik merk dat dit ’s nachts een flinke hyper kan voorkomen.

Tot slot

Oké, heel wat info, maar zeker info waar je wat aan hebt lijkt mij. Voordat je übehaupt één van de genoemde dingen gaat toepassen, moet je dit besproken hebben met je diabetesverpleegkundige. Wellicht heeft hij/zij ook nog adviezen voor je!

Dit was deel 1 van de #t1dhacks. In het volgende deel kan je iets soortgelijks lezen, maar dat heeft betrekking op mijn ervaringen met insulinetoediening in combinatie met sport. Tot de volgende!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: