Blog 7 – Voornemens 2018

Heb jij goede voornemens voor 2018? Vast wel! Is het voor jezelf ook duidelijk hoe je jezelf aan die voornemens gaat houden of hoe je die voornemens gaat bereiken? Misschien heb je wel helemaal geen voornemens, dat kan ook… Maar, het zou toch gaaf zijn als je voor 2018 een aantal doelstellingen zou kunnen opstellen, dan heb je iets om naartoe te werken!

In deze blog geef ik je één boodschap mee voor 2018 en geef ik een aantal tips die jou kunnen helpen om je aan je goede voornemens voor 2018 te kunnen blijven houden!

Ga het nou gewoon eens doen!

Naast dat jij je studie volgt een baan hebt of iets anders doet waar je je dagen mee volmaakt en met name mee bezig bent, heb jij vast nog een aantal dingen op je lijstje staan die je nog wel eens zou willen doen! Die pure passie bijvoorbeeld, ga die nou eens achterna! Hoe dan? 3 tips staan hieronder weergegeven!

Motivatie

Een aantal weken geleden heb ik een blog toegewijd aan het vinden en onderhouden van motivatie. Iets dat jouw aandacht heeft, iets wat je leuk vindt, blijft in je gedachte hangen en eigenlijk zou je daar meer aandacht aan willen besteden, het blijft immers hangen! Hoe vind, onderhoud en stimuleer je de motivatie daarvoor, lees het hier

Ik heb geen tijd…

Jawel dat heb je wel. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: we hebben allemaal dezelfde 24 uur per dag, benut het! Zet je wekker om 06.00 uur en werk een uur aan je passie, voordat je om 09:30 naar school gaat. Benut je tussenuren desnoods, zonder jezelf af!

‘Ik ben geen student meer, ik werk fulltime!’. Als je ’s ochtends vroeg op moet staan voor je werk, dan snap ik dat je voor werktijd geen aandacht aan je passie kan geven. Maar, wat doe je als je ’s avonds thuiskomt? Plof je dan om 20.00 uur op de bank neer… Prima, rust heb je nodig en dat moet je ook gebruiken, maar er blijft nog 4 uur over om iets te kunnen doen…

Productiviteit

Wat bij het bovenstaande helpt, is om voor jezelf te bekijken wanneer je het meest productief bent, dat kan per mens heel erg verschillend zijn. Ik persoonlijk kan ’s avonds laat nog een hoop afronden/voorbereiden…

Goed, tot zover mijn boodschap voor 2018 aan jullie. Hieronder volgen een aantal tips om je goede voornemens te kunnen realiseren.

1. Haalbaar

Je bent geneigd om het alleen bij het zeggen van het woord ‘voornemen’ te houden. Hoe is een voornemen haalbaar? Door er een doel van te maken! Daarom moet je je voornemen misschien net iets anders formuleren, zodat het krachtiger wordt. Dus niet ‘Ik wil in 2018…’, maar: ‘Voor april 2018 wil ik …. bereikt hebben!’

2. Schrijf het op

Nee, het is echt niet lastig hoor… Schrijf je goede voornemen op! Hang een post it op een plek waar jij vaak bent, zodat je altijd met je voornemen geconfronteerd wordt. Zet een notitie in je smartphone, want die heb je altijd bij de hand! Gebruik ‘Sticky Notes’ voor op je bureaublad van je PC/Laptop, op deze wijze wordt je ook altijd herinnerd aan je voornemen!

3. Geniet van de weg ernaartoe

De voorpret, het gevoel van voldoening kan je soms al een beter gevoel geven dan het gevoel dat je zal hebben bij het uiteindelijke resultaat. Om dit te stimuleren kan je je tussentijdse resultaten vast leggen, zodat je in een mindere periode kan terugblikken op de progressie die je hebt gemaakt!

4. Praat erover

Vertel aan anderen wat jouw goede voornemens zijn voor 2018. Door met een aantal van je vrienden over je voornemens te praten, ben je er bewuster mee bezig. Misschien vereist jouw voornemen wel veel veranderingen ten opzichte van de situatie waarin je je nu bevindt. Als er veel gaat veranderen, kan het prettig zijn om dit met je vrienden/nauw betrokkenen te bespreken, zodat zij weten wat je van plan bent en er niet raar van op zullen kijken als jij je levensstijl ineens omgooit, bij wijze van spreken!

5. Geef jezelf een beloning

‘Maar het bereiken van dat voornemen is toch al een beloning op zich?’ Ja, dat klopt, maar merk je dat het goed verloopt en je progressie boekt, beloon jezelf dan en dat kan echt van alles zijn. Een beloning geeft je even een moment van voldoening, maar ook iets waarop je weer kunt voorborduren!

6. Voornemen/doel bereikt, leg het vast

Ik heb geen flauw idee wat jouw voornemen of doelstelling is voor 2018. Maar, heb je bereikt of gedaan wat je jezelf had voorgenomen, leg dit dan vast! Dat kan je doen door erover te schrijven of door foto’s/video’s te maken. Zo kan je er altijd op terugblikken en stimuleert dit je zelfvertrouwen voor het opstellen van een nieuw voornemen of doel!

Aan de slag!

Heb jij eerder opgestelde voornemens al bereikt? En, wat zijn jouw voornemens voor dit jaar!? Aan de slag!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: