Blog 5 – ‘Fitness’ – Health

Hey, welkom bij een blog waarin ik eigenlijk in een notendop uitleg wat ‘Fitness’ nu precies inhoudt en in welk vormen fitness voorkomt. Welke relatie voeding hierbij heeft, lees je in de volgende blog!

De fitnessindustrie groeit

Wist je dat fitness tot de meest beoefende sporten in Europa behoort? Ondanks de economische crisis, waarin we inmiddels uitkruipen, is de Europese fitnessmarkt nog steeds groeiende! Volgens de Eurobarmeter kwam het totaal aantal fitnessleden in 2013 uit op zo’n 45 miljoen (meest recente meting). Ter vergelijking: UEFA telde datzelfde jaar ruim 19 miljoen geregistreerde Europese voetballeden. Voor de bron,  klik hier

Wat is fitness

Fitness, een breder begrip dan je in eerste instantie zou denken. Wat is het nu precies? Fitness is een verzamelterm voor activiteiten die ervoor zorgen dat je in een betere algehele conditie komt. Hieronder valt onder meer de groei van spiermassa, dat is fitness in de zin van ‘Bodybuilding’. Anderzijds is er ook de verbetering van het uithoudingsvermogen, lenigheid, snelheid en coördinatie, in de zin van ‘Cardio fitness’.

ricardo-estefanio-332093.jpg

Soorten fitness

Bodybuilding

Er zijn competities waarbij deze elementen terugkomen, namelijk de befaamde bodybuilding wedstrijden waarbij in verschillende categorieën winnaars worden gekozen door middel van te poseren. De essentie van zo’n wedstrijd is om een zo goed mogelijk physique (lichaam) te hebben gecreëerd, waarbij het draait om een zo laag mogelijk vetpercentage en voldoende spiermassa. Contouren van het lichaam worden daardoor beter zichtbaar en op basis daarvan wordt een winnaar gekozen. Mr. Olympia is een voorbeeld van zo’n wedstrijd.

Crossfit

Anderzijds zijn er ook de zogeheten ‘Crossfit’ competities, waarbij het minder draait om het uiterlijk maar meer van het hebben van een goede conditie, mobiliteit, spiermassa, aangezien verschillende parcoursen moeten worden gevolgd en oefeningen moeten worden uitgevoerd. De uitslag wordt gebaseerd op het zo netjes en nauwkeurig mogelijk kunnen uitvoeren van een oefening, binnen een bepaalde tijd en met een bepaald aantal herhalingen.

sam-sabourin-415613

Het grootste contrast tussen bodybuilding en crossfit, is dat het bij bodybuilding meer om het uiterlijk draait, de grootte van de spiermasssa en bij crossfit om het daadwerkelijk kunnen presteren. Vergeet niet, in beide vormen zit veel werk.

Wat is jouw doel…

‘Leuk man, maar ik wil gewoon lekker kunnen fitnessen/sporten en hoef niet aan wedstrijden mee te doen’. Ja, die snap ik wel natuurlijk, competities zijn niet voor iedereen weggelegd en dat is ook niet de reden dat je dit artikel leest, neem ik aan.

Maar voordat je een stap in de sportschool zet, is het wel van belang om voor jezelf eens te achterhalen, of met een personal trainer bespreken, wat je doelen zijn met betrekking tot fitness.

Wil jij gewoon 2x per week lekker wat conditietraining doen? Of, wil je wat van die vervelende kilootjes kwijt? Of heb je voor jezelf nu eindelijk eens het doel gezet om sterker te worden en 3x per week naar de sportschool te gaan?

Nou, dat zijn al 3 verschillende doelen, hoe pak je dat aan dan? Nou, je gaat naar de sportschool, je laat jezelf begeleiden en informeren en er wordt vervolgens een schema opgesteld voor bijvoorbeeld een maand of 2. Prima, goede mindset in principe, hou dat ook zeker vol en ga lekker aan de slag. Maar, wat veel mensen meestal vergeten, is de voeding… Ik wil je niet de moed in de schoenen doen laten zakken, het is allemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen een aantal gegevens leren en op basis daarvan gaan handelen!

Fitness content

Ik ben geen fitnessinstructeur, maar ik heb wel een hoop onderzoek verricht en ervaring opgedaan in de afgelopen jaren en ik leer nog steeds, want de wetenschap zal nooit zijn eind vinden. Ik heb fouten gemaakt, in de zin van dat ik geen progressie meer boekte, blessures opliep, verkeerd trainde en ik at ook nog eens verkeerd. Ik heb daarvan geleerd en ben daarom ook bereid om dit met jullie te delen, in de vorm van tips. Daarbij had en heb ik natuurlijk ook mijn diabetes, wat hierop van invloed is.

Workout schema’s hoef je in eerste instanties niet te verwachten. Het aspect fitness van deze website, is met name bedoeld om ervaringen en kennis te delen. Zoals ik zojuist zei: ik heb fouten gemaakt en daarvan geleerd; het zou zonde zijn als jij ook die fouten zou maken! Het is daarbij ook lastig en onverstandig om zomaar workout schema’s te gaan delen en op te gaan volgen, waarom…?

Persoonlijk sportplan

Er is niet één specifiek plan dat werkt en het beste resultaat levert. Was dat er wel, dan zou iedereen er fantastisch uitzien. Het gaat erom dat het plan ‘persoonlijk’ wordt gemaakt, zodat er rekening kan worden gehouden met jouw voorkeuren, doelen, beschikbaarheid en consistentie! Vandaar dat ik niet zomaar met schema’s ga strooien, ik hoop dat je dit begrijpt!

‘Maar, al die schema’s die je online kan vinden, zijn die ineens niet meer goed en relevant dan?’. Nee, dat hoor je mij niet zeggen. Het probleem met zo’n schema, is dat het opgesteld is om een doel te behalen dat voor jou misschien niet toepasbaar is of onmogelijk is omdat je misschien wel 5x per week naar de sportschool zou moeten. Begrijpelijk dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Je zou dan een plan gaan volgen waarmee je een resultaat behaald wat je helemaal niet wil, zonde toch?

Om klachten over blessures, spierpijn en ontevreden resultaten te doen voorkomen, wil ik daarom niet zo diep ingaan op die workout schema’s. Maar, ben je gewoon echt nieuwsgierig en wil je wel meer verdieping in de mogelijkheden van verschillende schema’s of heb je vragen, dan kan je mij gewoon benaderen, geen probleem!

Voeding

In de volgende blog ga ik gedetailleerd in op voeding, dit heeft namelijk het grootste aandeel in het uiteindelijke resultaat, namelijk 2/3. Dat betekent natuurlijk niet dat je niks in de sportschool hoeft te doen.

Wat kan je verwachten van de volgende blog:

  • Wat is je caloriebehoefte en hoe bereken je die?
  • wat zijn voedingstoffen/Macro’s als vetten, koolhydraten en eiwitten?
  • Hoe stem je je voedingsinname af op de manier waarop je sport?

Let op, ben je nou niet zo’n sportieveling en begin je niet direct aan sporten, wat ik wel jammer zou vinden, dan is het volgende artikel wel gewoon interessant hoor…!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: