Blog 4 – ‘Motivatie’

Hi, deze blog is speciaal toegewijd aan jou. Jij als individu! Totaal iets anders dan een verhaal over diabetes. Wat is nu precies motivatie, hoe kan ik die van mij ontdekken en behouden…? Het is weleens goed jezelf in de spiegel te bekijken! Ff geen fancy pics, lees maar!

Een definitie zegt niks…

Jij hebt vast weleens een moment meegemaakt waarop je ineens heel erg gemotiveerd raakte. Dat was misschien als gevolg van het kijken van een motiverende video of nadat je een motiverende songtekst had geluisterd. Maar, wat is motivatie nu precies?

Verschillende definities van het woord ‘Motivatie’ komen op het volgende neer: “Het is een verzameling van een aantal verschillende, psychische factoren die je ertoe leiden actie te gaan ondernemen”. Ok, dat was simpel! Einde blog…

Nou ja, erg simpel, vind je niet? James Clear (Zijn artikel) is een auteur en heeft verschillende boeken en artikelen opgesteld. In een artikel over motivatie, dat hij geschreven had, citeerde hij Steven Pressfield: “At some point, the pain of not doing it becomes greater than the pain of doing it”. Ja, precies… lees die nog maar een keer. Het komt eigenlijk op het volgende neer: op een bepaald moment is het makkelijker te veranderen dan hetzelfde te blijven doen! Does it make any sense…?

Maar, wees eens eerlijk. In principe wordt hier beschreven waar we in de praktijk vaak tegenaan lopen: het is makkelijker om naar de sportschool te gaan en je enigszins onzeker te voelen, dan dat je thuis op de bank heel de tijd zit te aarzelen over het moment waarop je daadwerkelijk de stap gaat zetten om eens naar de sportschool te gaan. Of, die droom van je… ‘Ja, later als ik groot ben, dan ga ik het bereiken en er eens even tijd voor vrij maken…’ Lees die zin nog eens een keer, waarom zou je in vredesnaam wachten, uitstelgedrag vertonen? Denk je dat je over 10 jaar nu echt gemotiveerder bent om iets te gaan ondernemen, dan op je huidige leeftijd? Zijn de omstandigheden dan beter? Heb je dan meer tijd? Nee tuurlijk niet! In de volgende alinea’s lees je waarom…

De misopvatting van motivatie

Vaak hebben we het idee dat motivatie ontstaat als gevolg van het meemaken van een inspirerend, bijzonder moment of door het luisteren van motiverende songteksten of het bekijken van motiverende video’s zoals ik in de inleiding aangaf: dit is maar tijdelijk. ‘Actieve motivatie’ is het gevolg van die tijdelijke motivatie, wat is dat dan?

‘Echte’ motivatie is vaak het resultaat van een actie, niet de oorzaak van iets, zoals ik hierboven benoemde. De kleinste beginstapjes kunnen jou al motiveren, je zit bomvol ideeën, logisch! Je hebt niet heel veel motivatie meer nodig als je eenmaal de stap hebt gezet, dat klinkt misschien logisch, maar probeer het maar eens!

Maar, dan krijg je het op een gegeven moment weer druk met andere dingen en raak je je motivatie een beetje kwijt… Je vindt het lastiger om die motivatie weer op te roepen. Jammer, als je er net zo lekker in dacht te zitten. Heel normaal dat dit gebeurt. Hoe behoud je je motivatie? Nou, lees maar!

Ga de motivatie inplannen

Tsja, toen ik dit in James z’n artikel las, dacht ik ook wel even ‘meen je dit!?…’ Maar geloof me, dit werkt echt! Want hier maak je namelijk het verschil in motivatie ‘afwachten’ en motivatie ‘maken’. Snap je?

plan een vast tijdstip in per week. bepaal zelf hoe vaak je dit doet, maar zorg ervoor dat het tijd is die je puur en alleen gebruikt om te ondernemen wat je wil gaan ondernemen. Mooier kan ik het niet maken…

Vaste routine

Vind je het plannen nu niks of wil je iets aanvullends, dan kan je ook een vaste routine op gaan bouwen. In het artikel van James wordt dit ook wel ‘Pre-game routine’ genoemd: die is een activiteit of bezigheid die voor jou makkelijk is, waar je plezier uithaalt en jou zodanig motiveert, dat je gewoon aan de slag gaat!

Het is dus van belang dat die pre-game makkelijk is voor jou, je moet er een vaste gewoonte van zien te maken, dat verschilt uiteraard per persoon! Het zou ervoor moeten zorgen dat de keuze of je nu wel of niet datgeen doet wat je wil gaan doen, verdwijnt!

Aan wat voor gewoontes kan je dan denken?

  • Voer een intensieve workout uit, reset je gedachte en ga vervolgens met een frisse mindset aan de slag (persoonlijk favoriet)
  • Zonder jezelf af en zorg ervoor dat niemand je kan storen. Zorg voor een opgeruimde werkplek, zodat je jezelf daar niet aan kan storen en begin met brainstormen!
  • Zet je favoriete muziek aan op de achtergrond. Muziek dat jou aan het werk kan zetten.

Dit zijn routines die mijn voorkeur hebben. Maar, let op: belangrijk is dat jij voor jezelf een goede pre-game vindt, daar kan ik niks van zeggen, jij weet zelf wat voor jou voor een optimale situatie is en hoe je die bereikt! Heb je die pre-game gevonden, dan is CONSISTENTIE heel belangrijk: doe het de tweede keer exact hetzelfde zoals je het de eerste keer deed. Zo maak je het jezelf gemakkelijker te wennen aan die vaste routine!

Motivatie op langer termijn

De motivatie op langer termijn is vaak het lastigst, toch? Die vaste routines, die helpen zeker, maar ook dan kan het nog weleens voorkomen dat je motivatie wat minder kan worden. James lichtte een mooi voorbeeld toe dat ook wel bekend staat als de ‘Goldilocks Rule’.

Beeld jezelf in dat je een potje gaat tennissen: doe je dit tegen een 4-jaar oude tegenstander, dan raak je al snel verveeld, want je wint alleen maar… Doe je dit tegen een tegenstander als Roger Federer, raak je als snel gedemotiveerd. Simpelweg doordat hij op een hoger niveau speelt en je dat niet aankan.

Maar, speel je een potje tennis tegen iemand van een gelijkwaardig niveau, dan blijft het leuk, er zit enigszins uitdaging in: als je je goed genoeg inspant, dan win je van die persoon! Doe je dat niet, dan zal je wat punten verliezen, maar in theorie kan je gewoon van die persoon winnen, als je jezelf maar goed genoeg inspant!

Zo is het ook gesteld met de motivatie op langer termijn: we houden van uitdagingen. Als de uit te voeren taken onder ons niveau liggen, raken we verveeld. Als de uit te voeren taken te moeilijk zijn, raken we al snel gedemotiveerd. Maar, taken waar we moeite meehebben en die net niet het niveau raken van ‘het nog niet kunnen’, zijn uitvoerbaar en daardoor uitdagend. Je zal zien als je dit consistent volhoudt, je in staat bent op een dag ook die destijds moeilijke taken uit te kunnen voeren! Wat is er nu mooier dan iets te bereiken waarvan je voorheen dacht dat het onmogelijk was om te kunnen bereiken?! Zo ontstaat motivatie en blijft motivatie bestaan! Voel je die motivatie toch wegvagen, dan is hetgeen wat je doet niet meer uitdagend genoeg, blijf daarin scherp voor jezelf!

Piekmomenten van motivatie

Raak je al verveeld of zit je er lekker in? De blog is bijna klaar, is dat positief of negatief? You name it…

Dit kopje beschrijft zichzelf als enigszins: op een bepaald moment ben je zodanig gemotiveerd, dat niks je meer af kan leiden en je alleen maar bezig wil blijven zijn waar je op dat moment mee bezig bent!

Motivatie gaat meestal gepaard met blijheid, dat komt doordat je progressie boekt met hetgeen je mee bezig bent. Progressie is de stimulans om je motivatie op peil te houden. Wees niet te streng voor jezelf met het beoordelen van die progressie: alle kleine beetjes progressie, kunnen al tot mooie resultaten leiden. Verwacht niet een enorm grote progressie nadat je net begonnen bent. Door die momenten van progressie vast te leggen en die op bepaalde momenten weer een keer door te nemen, werkt ook stimulerend voor je motivatie!

Maar als die motivatie nu echt verdwijnt…

Er zijn een aantal punten en hulpmiddelen benoemd waardoor je gemotiveerd kan blijven, maar dat werkt niet gegarandeerd voor elk persoon. Wat kan je op zo’n moment doen?

Je gedachte suggereert

Soms heb je zo’n moment dat opeens iets je gedachte te binnen schiet waarvan je dan denkt ‘Ja, dat zou wel eens iets kunnen worden of kunnen helpen.’ Maar, in de praktijk vergeet je dat dan weer snel. Juist, daar gaat het fout! Overweeg elke suggestie/gedachte die je te binnen schiet, ga er vervolgens voor zitten en werk het uit, wellicht geen gek idee toch…?!

Je zal nooit spijt krijgen van hard geleverd werk

Als je ergens aan begint, ben je geneigd  je alleen maar te focussen op het eindresultaat: je wilt een platte buik en sterke armen, maar overweegt niet je workout te veranderen. Je wilt een goed cijfer halen voor dat tentamen, maar overweegt niet om jezelf nog eens in de stof te verdiepen en wellicht een nachtje door te halen… Kortom: we willen het eindresultaat, maar niet de falende momenten op de weg er naartoe beleven! Nu dringt misschien de betekenis van het zoveel gezegde ‘Hard work pays off’ tot je door…! Misschien is deze nog beter: ‘Everyone wants a gold medal, few will train like an Olympian’.

Wees bij het nemen van die ene stap ook weer niet te streng voor jezelf: het feit dat je je werkwijze hebt aangepast, kan al een vorm van progressie zijn.

Tot slot

Deze blog was toegewijd aan het definiëren van het begrip ‘motivatie’. Wat is het? Hoe kan je ontwikkelen, behouden, evalueren en weer aanscherpen? Dat is hier onder andere toegelicht!

Eerlijk gezegd vond ik dit zelf wel interessant, het zet je namelijk aan het denken! Weer eens iets anders dan een diabetesblog. Een aantal dingen waren afkomstig uit het artikel van James Clear. Wil je meer verdieping over dit onderwerp of wil je zijn artikel nog eens lezen? Klik dan hier

 

 

 

 

Een gedachte over “Blog 4 – ‘Motivatie’

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: