#Shareyourstory – 3. Donja de Ronde

Inmiddels zijn we bij de derde #shareyourstory aangekomen. Myrthe’ s blog (blog 2) werd goed ontvangen en er was veel belangstelling voor, gaaf!

Vandaag lees je het verhaal van Donja @donjabetic Zij was erg jong toen zij diabetes kreeg en geeft een kijkje in haar leven met diabetes. Vergeet haar niet te volgen op haar Instagram account waarop zij actief bezig is met het delen van haar leven met diabetes! Veel leesplezier!

“Ik was 1,5 jaar toen er diabetes type 1 werd gediagnostiseerd. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder koolhydraten tellen, zonder vingerprikken, zonder naalden, uit huisbrooke-lark-261287 gaan zonder dextro op zak te hebben en het horen van pomp-alarmen op de meest slechte momenten. Dit is altijd een deel van mijn leven geweest. Ik heb dan ook nooit het gevoel gehad diabetes zelf te moeten accepteren, ik weet namelijk niet beter. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal hoe het ook anders zou kunnen zijn. Al ben ik heel nieuwsgierig naar een dagje zonder al deze extra ‘zorgen’.

Ik zeg altijd maar zo, alles heeft invloed op diabetes en diabetes heeft invloed op alles. Stress heeft invloed op mijn waardes, mijn waardes hebben invloed op mijn humeur, mijn humeur weer hoe ik omga met mijn diabetes en zo kunnen we het cirkeltje weer rond maken. Dit is niet altijd even makkelijk, maar het houdt mij op de een of andere manier wel scherp. En het is een motivatie voor mij om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Ook heb ik geleerd om niet zo streng te zijn voor mijzelf. Perfectionisme en diabetes is simpelweg niet altijd de meest makkelijke combinatie, iets waar veel diabeten over mee kunnen praten denk ik zo. Ook wil ik een strakke lijn zien op mijn Freestyle Libre. Geen pieken, geen dalen: groene cijfertjes. Elke drie maanden een HBA1C om als niet-diabeet jaloers op te kunnen zijn. Niks is meer frustrerend dan het gevoel te hebben dat je er alles aan doet om je waardes onder controle te houden, niks lijkt te werken en er lijkt geen touw aan vast te knopen. Ook dat is diabetes en dat is ook helemaal niet erg. Ik denk dat als ik geen type 1 zou hebben, ik lang niet zoveel discipline zou hebben gehad en lang niet zo bewust van mezelf zou zijn.

Ook ik hoop natuurlijk dat diabetes in de toekomst verleden tijd zal zijn. Maar ik heb vooral vertrouwen in de technologie. Ik vind het heel tof om te zien hoe snel de ontwikkelingen gaan en kan zelf heel enthousiast worden van nieuwsberichten over sensors onder de huid, in een lens of een Apple-Watch waarmee je je bloedsuiker kunt meten!

kevin-364843

Er is maar één ding wat ik zelf altijd probeer te onthouden als het niet lijkt mee te zitten en wat ik anderen ook altijd probeer op het hart te drukken: je hebt diabetes, maar je bent het niet! Er is niets wat je niet kunt bereiken omdat je diabetes zou hebben. Ik hoop heel erg dat iedereen zich dat beseft en er iets positiefs uit kan halen!”

Dit was het verhaal van Donja en ook zij laat maar weer eens inzien dat je maar gewoon moet leren leven met diabetes en er maar het beste van moet maken! Het perfectionisme wat Donja beschrijft, herken ik wel, maar het is en blijft geen rekensom die opgelost kan worden, dus moet je jezelf soms overgeven!

Maar, zoals Donja beschrijft: “je hebt diabetes, maar je bent het niet!”, zou voor ons allen een stimulans moeten zijn om te blijven doen wat we leuk vinden en daardoor hoeven we onszelf geen beperkingen op te leggen!

Wil jij ook jouw verhaal delen? Benader mij dan via het contactformulier onder het kopje ‘Contact’ of stuur mij een persoonlijk bericht via mijn Instagram account @twankoot_

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: