Wat is dit voor een website én even voorstellen…

Kunt u misschien uw mond houden…?

”Ga je maar niet sporten, je bloedsuiker krijgt daar zo’n oplawaaier van, je waardes raken ook allemaal ontregeld.” ”Ben jij, doordat je diabetes hebt, niet enigszins beperkt in je doen en laten?” ”Eet die pizza maar niet, dat zijn van die langzame koolhydraten en daardoor is het lastig je insuline toediening te reguleren.”

Tsja, zomaar een aantal dagelijkse praktijken die jij misschien ook wel eens hebt meegemaakt. Nou, voor jou is nu precies deze website bestemd, welkom! Maar, voordat ik inga wat er allemaal wordt gedeeld op deze website en wat het doel daarbij is, zal ik mijzelf eerst maar eens even voorstellen!

Wie ben ik?

Hi, mijn naam is Twan Koot. ik ben 20 jaar oud, woonachtig in Moordrecht, 2e jaars Logistics Management student en op mijn derde levensjaar werd de diagnose ‘Diabetes type 1’ vastgesteld. Dat was wel even schrikken voor mijn ouders en was van grote invloed op hun dagelijkse bezigheden: opeens bloedwaardes moeten meten, koolhydraten tellen, rekening moeten houden met activiteiten, niet vergeten insuline toe te dienen, you name it… En ja, het ligt natuurlijk veel complexer dan dat, dat weten we allemaal.

Maar goed, naar mate ik ouder werd, begon ik mijzelf ook steeds meer bezig te houden met mijn diabetes. Ik was mijzelf er goed bewust van dat ik het had, ik moest er nu eenmaal mee dealen en nu nog uiteraard. Ik heb al die tijd, tot ongeveer mijn 14e, met een insulinepen gespoten en sindsdien, toen de insulinepomp op de markt kwam, overgestapt op de insulinepomp: de Medtronic, die je ook op verschillende kopafbeeldingen kan zien.

Die pomp, is dat nu een uitkomst? Nee, absoluut niet. In feite is het maar een geautomatiseerd systeem dat insuline toedient op basis van een aantal factoren, waaronder de koolhydraten die je eet, ratio’s, insulinegevoeligheden, basale patronen en al die andere waardes die je wel eens van je diabetesverpleegkundige moet bijstellen. Daarentegen heeft het wel als voordeel dat ik niet meer hoeft te spuiten. Gebruik jij een pomp, wees je er dan van bewust dat het geen rekening houdt met je stresshormoon voor die ene belangrijke voetbalwedstrijd, dat tentamen of de insulinegevoeligheid die ontstaat als jij je gaat inspannen.

Nee, deze blog is niet toegewijd aan een insulinepomp, ik ga snel verder!

De bewuste levensstijl

Inmiddels ben ik dus 20 jaar oud en heb ik 17 jaar diabetes. Bij mij drong het besef binnen dat ik mijn ervaringen en kennis moest gaan delen. Dit heeft twee redenen gehad, enerzijds omdat ik onlangs bij een informatieavond van JDRF opmerkte dat er gewoon behoefte is aan het delen van ervaringen en specifieke momenten waarop het lijkt dat diabetes de overhand heeft: heeft het nu betrekking op het sporten, die lekkere maaltijden, de momenten op school of in het openbaar waar je je bloedwaardes moet meten, maar je dat eigenlijk niet wilt… Tsja, je voelt’ m waarschijnlijk wel.

Anderzijds, en dit idee speelde al langer en vult aan wat ik net zei, wil ik iets gaan introduceren binnen de wereld van diabetes, namelijk: het creëren van een bewuste levensstijl! Wat houdt dit in? ik reik je iets toe: een principe dat jij op jouw levensstijl van toepassing kan laten zijn, namelijk het ‘MINDSET – ACTION – RESULT’ principe! Wellicht raak je al afgedwaald, maar lees dit alsjeblieft, want ik raak hier gewoon de kern van het leven met diabetes!

Mindset

Wees eerlijk, die praktijkvoorbeelden die ik in het begin noemde, die herken je wel he? Misschien op een nog wel gekkere manier, ik geloof het zo als je het zegt. Je zou zo gaan denken dat je niet meer in staat bent om te kunnen presteren op een bepaald niveau, dat je je hobby’s, sport, school, studie, dromen en die lekkere maaltijden maar in de doofpot moet stoppen met dat diabetesrugzakje van je…

STOP, hier werd het teveel voor mij 4 jaar geleden. Ik gooide het roer om en ging de dingen doen waarin ik gepassioneerd was en ging niet meer in termen als ‘limieten’ en ‘beperkingen’ denken: dat had als gevolg dat ik intensief ben gaan fitnessen, af en toe gewoon kon blijven eten wat ik lekker vond, beter ging presteren op school en daardoor uiteindelijk positiever en energieker ben ingesteld, kortom de MINDSET.

Laat mij even duidelijk zijn: als jij een doel voor ogen hebt, dan kan jij dit behalen! Het is een kwestie van alle externe factoren die jou in weg staan en demotiveren je doel te behalen, van je af te zonderen en te negeren! Jij hebt een passie voor iets, een doel voor ogen, doe het, draai die knop om!

Action

Nu denk je misschien: ‘lekker filosofisch allemaal en ging dat allemaal zo makkelijk dan?’ Nou, nee. Ten eerste ben ik niet filosofisch, maar gewoon realistisch ingesteld en daarbij ging de uitvoering niet makkelijk, ik had door het intensieve sporten veel hypo’s en hypers. En het af en toe eten van die lekker ‘P-maaltijden’ wierpen ook niet echt hun vruchten af. Ook had ik echt humeurige dips op school en thuis, maar ik hield het gewoon vol, punt uit, want diabetes kon gewoon niet de overhand nemen!

Laat mij ook hier iets concreet toelichten: ACTION is het moment waarop jij dingen gaat ondernemen om je doel te kunnen behalen of te kunnen doen wat jij leuk vindt. Je zult te maken krijgen met momenten waarop je je neergeslagen voelt, momenten van blijheid en voldoening en momenten waarop je jezelf afvraagt ‘waar doe ik het toch allemaal voor…’

Result

Ja, maar dan, let maar eens op: door al die kleine momenten van progressie en de moeite waarmee het gepaard gaat, omdat je bloedwaarde weer eens niet goed zit, maken jou uiteindelijk sterker! Je zal er alleen maar van leren en het eindresultaat is des te mooier! En ik zal je wat zeggen, je zal er geen spijt van krijgen! Ik heb het namelijk ook gedaan, vanuit een diabetes perspectief!

Tot slot, het doel

Wat kan je nu verwachten, alleen maar ‘motivational speeches’? Nee, ik wil dit tot een platform doen laten uitgroeien waarop het volgende gedeeld kan worden en ik onder andere ook zal delen:

  • Persoonlijke ervaringsverhalen van T1D ‘ers, dus ook die van jou! Kennis delen is toch geweldig?!
  • De laatste ontwikkelingen m.b.t. het onderzoek naar de ondersteuning en genezing van T1D
  • Sport & Voeding, want dit is van grote invloed op je gezondheid en hier ontstaat nog wel eens verwarring over en raken we nooit over uitgepraat. Hoe pak je deze twee dingen aan i.c.m. je diabetes?
  • Het MINDSET – ACTION – RESULT principe op een ieder van toepassing doen laten zijn: jij kan blijven doen wat je leuk vindt en je passie blijven volgen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: